Region: Rozpočet Kraje na rok 2024 počítá s příjmy 10 miliard (TV Západ)

Schválený rozpočet Karlovarského kraje na rok 2024 předpokládá příjmy ve výši bezmála 10 miliard korun, což je o téměř 350 milionů více než v roce minulém. Zhruba polovinu ale tvoří tzv. transfery, což jsou státní peníze na platy do školství nebo sociální služby.

dezinfekce

„Jsme rádi, že tvoříme rozpočet opět přebytkový. V té provozní části to znamená budeme moci posilovat Fond budoucnosti, který slouží k investičním akcím kraje. Zároveň jsme rádi, že úroveň příjmů se v roce 2024, myslím daňových příjmů, se výrazně nemění. Stále postupujeme podle predikce Ministerstva financí s nějakou rezervou čtyři procenta pod ten jejich odhad, abychom měli rezervu. Pokud se projeví ten konsolidační balíček v příjmech krajů, tak to bude až v roce 2025. Ale stále probíhají jednání o rozpočtovém určení daní krajů, které by se ve finále, pokud dojde k dohodě mezi Asociací krajů a Ministerstvem financí, ve výši měnit nemělo,“ shrnul konstrukci rozpočtu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podle kraje je ve Fondu budoucnosti okolo 900 milionů korun a přibude do něj také přebytek roku 2023. Investiční akce mají v letošním roce spolknout zhruba 1,8 miliardy korun. 

„To nám umožňuje předfinancování akce jednak podpořené z Evropské unie a jednak samozřejmě financovat ty akce, které jsou čistě v režii Karlovarského kraje. Mohu zmínit opět masivní investice do oblasti zdravotnictví, ať je to úprava heliportu, ať je to zubní klinika v nemocnici v Chebu, ať je to počátek prací na onkologické ambulanci, která bude v areálu krajské nemocnice. Jsou to samozřejmě i ty dotační programy ve vztahu ke zdravotnictví, ve kterých pokračujeme ve všech, které jsme měli, od mediků až po seniorní lékaře. No a samozřejmě jsou tam velké investice také v rámci našich komunikací druhých a třetích tříd. Je tam výrazná investice do rekonstrukce mostu v Lokti, který již dlouhá léta potřebuje. Konečně proběhne rekonstrukce lávky v Šemnicích, kritický dopravní prvek v té oblasti. Investice jsou samozřejmě ale i předmětem dalších oblastí, jako je školství, a jsou to i řekněme aktivity, které se vztahují k mediální prezentaci kraje, vyvracení předsudků, návratů lidí, expatů tzv. zpět do regionu. Jsou to motivační programy, které k tomu slouží. Takže nemuseli jsme omezovat investice, což je důležité i pro lokální ekonomiku. A samozřejmě jsme byli velmi obezřetní k tomu minimalizovat provozní náklady kraje,“ vyjmenoval hejtman. 

Pokračují také přípravné práce na strategických projektech. 

„Určitě se dokončují projektové práce k rekonstrukci a dostavbě Střední průmyslové školy sklářské keramické, což je strategický projekt a tam by realizace faktická měla začít v roce 2025. Stejně tak se to týká Karlovarského inovačního centra, což je dalším strategickým projektem. V těch svých aktivitách už se bude realizovat Centrum lázeňského výzkumu, další strategický projekt Karlovarského kraje zaměřený na podporu lázeňství,“ dodal Kulhánek. 

Podrobná struktura rozpočtu je zveřejněna na stránkách Karlovarského kraje s odkazem v textové části reportáže


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy