Sokolov: Největší kresba s uhlem na světě ukazuje prostopášné Teufelsee (TV Západ)

Mimořádnou příležitost vidět největší kresbu na světě mají všichni, kteří zamíří do 26. dubna do sokolovského klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Své dílo obřích rozměrů vystavuje německý autor Kai Teichert. Ten již v Čechách vystavoval, a to před 15 lety v pražském Mánesu.

dezinfekce

„Toto je ovšem věc, která opravdu v Čechách bude tak, jak to dneska návštěvníci uvidí, poprvé instalována. Byla to výstava, která se jmenuje Teufelsee – Ďáblovo jezero. V loňském roce byla vystavována v Lohman muzeu v New Yorku, což je veliké muzeum moderního umění. Potom v San Franciscu v jedné veliké galerii a v zimě ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve Frankfurtu a tady je to v celé veliké verzi. Je to největší kresba na světě. Je to kresba uhlem. Má 36 metrů na délku a necelé tři metry na výšku,“ popsal kurátor výstavy Josef Vomáčka.

Prostor kostela vyplnil obraz, jehož tématem je život v okolí známého berlínského jezera.

„Samotná věc je v podstatě realistická kresba, velmi kvalitní, která tady předvádí divákům něco, co se tady možná okolo Sokolova nebo Karlových Varů neodehrává tak často. V Berlíně je velký lesopark Grunewald, který je velký jako Brno, má asi 220 km2. V tomto lesoparku je několik jezer. Je to ochranné pásmo, biologické, velmi zajímavé. Také je to tady zdůrazněno na té kresbě. Tam během dne přicházejí lidé. Voda tam stojí, čili je v létě teplá a lidé se zde koupou. Protože je to v hustém lese, je to nudistická pláž. Nudistická pláž k večeru začíná být zajímavá i jiným způsobem. Lidé se tam sbližují. V podstatě to, co tady uvidíte na té kresbě, se tam odehrává. Je to zážitek, který je přímo úměrný liberálnímu západnímu Berlínu. To je v západním Berlíně. Je to samo o sobě kresba, které já si velice vážím, protože Kai Teichert – autor, tady dokazuje svůj osobní a výtvarný vývoj,“ dodal Vomáčka.

Autor vytvořil dílo, které je složené z jedenácti částí, během dvou měsíců. Podle kurátora je v tomto provokativním díle, jehož nejodvážnější části ani nelze ukázat ve vysílání, zakomponována řada skrytých významů. Kromě fantaskních žabolidí nebo lesních božstev se mezi postavami objevuje řada reálných postav uměleckého a společenského života současného Berlína. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy