2002 – Cheb: Byla založena pobočka humanitárního Kiwanis Clubu (TV Západ)

V sobotu 2. února proběhlo v aule Ekonomické fakulty oficiální založení chebského Kiwanis Clubu. Hlavním zaměřením této humanitární organizace, která má pobočky po celém světě, je pomoc dětem.

dezinfekce

"Dali jsme se dohromady taková parta lidí, který mají společný zájem, solidarita, pomáhat jiným, ostatním. Tím moverem projektu je pan Mašek, současný prezident klubu, který má také handicapovaného syna, takže ten to vlastně zorganizoval, dal si kolem sebe lidi, kteří mají zájem a tak se to rozjelo," přiblížil Miroslav Pavlák, tajemník chebského Kiwanis Clubu.  

Členové chebského Kiwanis Clubu převzali v průběhu slavnostního aktu, kterého se zúčastnili zástupci řady poboček této organizace z celých Čech, ale také například z Německa, Švýcarska, zakládací listinu a prapor tohoto mezinárodního společenství. Kiwanis je jedním ze tří největších mezinárodních klubů na světě a v současné době sdružuje přibližně 300 tisíc lidí. 

Funguje jako servisní organizace pro lidi nejrůznějších profesí, kteří chtějí pomáhat druhým, a to především dětem. Hlavní cíl této organizace vyjadřuje i její poněkud exotický název.

"Je to z indiánského slova, nevím přesně z jakého indiánského kmene, ale znamená to zamyslet se nad sebou, podívat se kolem sebe, pomáhat lidem," uvedl Pavlák. 

Chebský Kiwanis, který je prvním Clubem tohoto společenstvi v Karlovarském kraji, a 19. v České republice, sice zažil oficiální start až na začátku února, ale založen byl již zhruba před čtvrt rokem. Během této doby se již jeho členům podařilo odstartovat první projekt nazvaný Panenka, v jehož rámci šijí ve svém volném čase vězni z nápravných zařízení v Kynšperku a Horním Slavkově látkové hračky pro nejmenší pacienty chebské a sokolovské nemocnice. V nejbližší době se ale chtějí chebští kiwaniéři pokusit rozjet také další aktivity. 

"Tento projekt, Kiwanis, je napojen na celosvětový projekt jodizované soli, takže i v tomto bychom chtěli být aktivní. Zatím to tedy vypadá s tou Panenkou, jsme také v jednání s občanským sdružením Vraník, což je sdružení, které je zaměřeno na hipoterapii, takže tam bychom také chtěli prohloubit spolupráci," dodal Pavlák. 

Součástí slavnostního shromáždění byla také dražba uměleckých výtvorů, které vyrobily děti ze Základní umělecké a Svobodné školy v Chebu a františkolázeňské zvláštní školy. Finanční výtěžek této aukce předají členové Clubu zmíněným školským zařízením na další rozvoj jejich uměleckých aktivit. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy