2002 – Cheb: Město chce sejmout zástavu bavorského lesa (TV Západ)

Současné chebské zastupitelstvo se již s největší pravděpodobností nebude do konce svého volebního období znovu zabývat otázkou prodeje části lesů a několika nemovitostí, které město jako svůj historický majetek vlastní v sousedním Bavorsku.

dezinfekce

Zastupitelé přitom prodej lesa zhruba přede dvěma lety již jednou zamítli. Bavorská vláda tehdy za něj nabídla zhruba 10 milionů marek, ale s podmínkou, že peníze budou následně vloženy do nadace, která se bude zabývat záchranou historických památek. 

Vedení chebské radnice se tak chce nyní alespoň pokusit o vyjasnění vlastnických práv, aby město mohlo do budoucna s tzv. Bavorským lesem volně disponovat. 

"Jsou tam objektivní důvody, je to pod svěřenskou správou. Je tam takový stav, že to jde velmi obtížně, nicméně něco pro to udělat musíme," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Chebská radnice přitom předpokládá, že se vstupem České republiky do Evropské unie svěřenská správa německé strany nad městem vlastněnými lesy zřejmě zanikne. Do té doby chce alespoň vyřešit problém zástavy, kterou kdysi Československý stát na les s formálních důvodu uložil. 

"My té zástavy se chceme zbavit, protože je v náš neprospěch. Takže toto je konkrétní věc, kterou chceme vyřešit na Zastupitelstvu. Aby ta zástava byla sňata," dodal Jakl. 

Zastupitelstvo se ale musí nejprve dohodnout na tom, zda-li starostu pověří v této věci jednat. Po naplnění některých formálních záležitostí a dodání potřebných podkladů je totiž reálné, že bavorský Pozemkový fond z lesů zástavu sejme. 

Definitivní rozhodnutí, jak město s tzv. Bavorským lesem o rozloze více než 600 hektarů do budoucna naloží, a to, zda-li ho odprodá Bavorsku či bude hledat jiného kupce nebo ho dokonce samo začne spravovat, však bude s největší pravděpodobností záležet až na rozhodnutí Zastupitelstva příštího. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy