Cheb: Americká škola oslavila výročí 130 let od založení (TV Západ)

Chebská 2. základní škola, zvaná Americká, oslavila ve čtvrtek 6. října výročí 130 let od svého založení. Program pro bývalé žáky i rodiče těch současných připravil kolektiv pedagogů a během návštěvního odpoledne pomáhali také žáci školy.

dezinfekce

"Připravili jsme něco na způsob Dne otevřených dveří, abychom představili školu, jak se za těch 130 let změnila, jak se výuka změnila. Zapojili se do toho v podstatě všichni zaměstnanci, všichni moji kolegové, naši žáci. Připravili si krásný program tak, aby se zabavili i návštěvníci i bývalí žáci, bývalí učitelé, dokonce i jejich děti, vnoučata, takže máme program vlastně pro každého," popsala Zuzana Šantrochová, ředitelka 2. základní školy. 

Americká škola získala svůj název podle armády osvoboditelů města, kteří v budově školy byli ubytováni. Na stanovišti historická učebna si mohli lidé prohlédnout řadu zajímavých dokumentů – školní kroniky, třídní knihy, ale i dobové školní pomůcky. A nechyběl ani koutek Járy Cimrmana.

"Máme na chodbách takový průřez, něco jako časovou osu, kde jsou dobové fotografie, současné fotografie, takže mohou návštěvníci i sami sebe na těch fotkách zahlédnout," přiblížila ředitelka. 

Školu v současnosti navštěvují zhruba čtyři stovky žáků. V každém ročníku jsou otevřeny dvě třídy a letos přibyla také přípravná třída. 

"Máme velkou spádovost díky pozici, kde naše škola je. Je to v centru města, blízko autobusové zastávky, takže máme hodně dojíždějících žáků. Jsme běžná základní škola, bez nějakého speciálního zaměření, ale soustřeďujeme se na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky cizince, protože jich tady máme velké množství," dodala Šantrochová. 

Z archivních materiálů se lidé mohli dozvědět i to, že škola se také jmenovala podle prezidenta Klementa Gottwalda. Přispět bylo možné také na tabuli s ručně psanými přáními škole k jejímu výročí. Usednout do starých školních lavic, tomu neodolaly nejen děti. K vidění byla nejen výuka angličtiny, tak i moderní herna. Ve školních kuchyňce voněla káva i chutné domácí občerstvení. 

U vchodu obdrželi návštěvníci seznam šestnácti stanovišť, při jejichž návštěvách sbírali papírové hvězdičky. Ty pak mohli vyměnit za pamětní keramické medaile a tašky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy