Ostrov: Modernizace Domu kultury za 70 milionů začne na jaře (TV Západ)

Chystaná modernizace Domu kultury v Ostrově za více než 70 milionů má začít v květnu a město na realizaci získalo dotaci ve výši zhruba 44 milionů korun.

dezinfekce

Velký komplex, ve kterém se odehrává většina kulturního života města, je chráněnou památkou, která si zachovala řadu unikátních částí. Příprava projektů se navíc nesla v dobré spolupráci s památkáři.


„Vlastně jsme nemuseli moc bojovat, protože opravdu dost věcí je původních a věci, které nejsou původní, tak se zase úplně netýkají těch interiérů jako takových, což je právě provozní část kanceláří, suterény nebo zásahy v zázemí. Ty hlavní prostory jako takové zůstaly zachovaný, takže to je dobré,“ uvedla Olga Růžičková, projektantka stavební části.


Cílem bylo mimo jiné také zlepšení komfortu pro návštěvníky i zázemí pro personál a účinkující, ale dispozičně se s tím příliš udělat nedalo. Největším viditelným zásahem bude výstavba nového točité schodiště na balkon v hlavním tanečním sále, který byl dosud přístupný velmi komplikovaně a pouze přes zázemí.


„Takže se udělalo úplně nové schodiště, které je v prostoru sálu, propojuje jej přímo s balkónem, takže už člověk nejde někam kolem záchodků, prostě jde přímo. Ty prostory se vlastně staly jedním,“ vysvětlila projektantka. 


I po dokončení rekonstrukce by nemělo být v části pro návštěvníky vidět moc nového, nicméně funkčnost bude standardem pro 21. století.


„Jediné, co projde opravdu velikou změnou, tak bude T-klub stávající. Tam bude ten wow efekt, tady jsem někde jinde, ale v těch hlavních prostorách to vlastně bude vypadat tak, jak to vypadá teď. Akorát by to mělo být funkční a nové,“ dodala Růžičková. 


Hlavním provozním přínosem bude možnost regulace a řízení jednotlivých částí rozsáhlého komplexu a tudíž i nemalé úspory a možnosti nezávislého fungování prostor. Nové technologie zařídí také lepší zážitky pro návštěvníky. 


„Celý ten kulturní dům, všechny prostory, všechny sály, tak my technologiemi, které jsou na nejnovějším standardu nejmodernějším, tak my propojíme do do jednoho celku. Co se týká jak audiovizuálních technologií, tak osvětlení, tak elektroinstalace signálových rozsahů po celém domě. A to si myslím, že je nejdůležitější, protože v objektu poměrně často probíhají akce, které mají celoplošný charakter a to byl jeden z hlavních požadavků. Potom jsou tam takové dílčí úkoly, neméně významné, protože v tanečním sále, ve velkém a ve foyer v malém sále, tak tam byla velmi špatná akustika prostorová, takže tam náš projekt obsahuje i akustickou studii a řeší akustické úpravy tak, aby dozvuk v těchto místnostech mohl být v nějakých normovaných hodnotách,“ popsal Stanislav Muryc, projektant specializované firmy MusicData.


Velký sál získá další vylepšení pro možnosti divadelních a dalších produkcí, kinokavárna se dočká digitalizace. Plánované televizní studio bude kromě nahrávání také schopné streamovat dění z jednotlivých míst. Nové kilometry elektroinstalace pak celý objekt propojí v jeden funkční celek. 


„Takže všechny ty sály budou velmi univerzální a budou moci být separátně provozovány. Například ve velkém sále bude kino nebo divadlo a klidně na ostatních sálech může být produkce, která je příslušná tomu sálu. Anebo co se týká zvuku a obrazu, tak jsme schopni ty sály propojovat vzájemně a obsluha má možnost komunikovat po celém objektu,“ přiblížil projektant.


Postup rekonstrukčních prací bylo široce diskutované téma s ohledem na provoz Kulturního domu. Nakonec se dohodl kompromis. Akce budou v domě probíhat až do začátku dubna, poté se začne pracovat na prvním podlaží a v T klubu. Klíčový dětský festival Oty Hofmanna tak proběhne bez zásadních omezení, aby po skončení mohli práce pokračovat. Vše je kvůli dotačním podmínkám potřeba stihnout do září roku 2025. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy