O významných okamžicích obce Valeč bude přednášet spisovatel Jiří Padevět

Na zámku ve Valči se uskuteční přednáška s názvem …a na konci krutost, na které se návštěvníci seznámí se zásadními okamžiky obce Valeč. Mezi tyto okamžiky nepochybně patří například dva pochody smrti, jež tudy procházely. Přednášejícím bude český spisovatel Jiří Padevět.

dezinfekce

Jiří Padevět je českým spisovatelem, knihkupcem, nakladatelem a badatelem, od roku 2006 též ředitelem nakladatelství Academia. V roce 2014 získal cenu Magnesia Litera za knihu "Průvodce protektorátní Prahou." Za stejnou publikaci obdržel i ocenění Slovník roku 2013.

V areálu valečského hřbitova a hřbitovního kostela Panny Marie Bolestné, který je kulturní památkou a byl postaven v roce 1751 v pozdně barokním slohu, se nachází pomník, který připomíná tragické události roku 1945. Na pomníku je uvedeno, že zde odpočívá 78 obětí těchto hrůz. Nicméně nejspíše je zde pochováno obětí 84, z nichž zřejmě jedenáct bylo zastřeleno právě ve Valči. Jednalo se nejen o politické vězně, jak je uvedeno na pomníku, ale také o Židy z celé Evropy.

Přednáška se bude konat ve středu 3. 11. 2021 od 17 hodin ve správní budově státního zámku Valeč. Vstupné je zdarma.

Rezervace je možné provést prostřednictvím e-mailu: petrova.marketa@npu.cz.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy